Hledání mayských tržišť

23. září 2010

V mnoha mayských městech zřejmě žilo více obyvatel, než mohlo uživit okolní zemědělství. Někteří archeologové se proto domnívají, že zde musela existovat tržiště, na kterých se obchodovalo s produkty ze vzdálenějších oblastí.

V pozůstatcích mayských sídlišť z takzvaného klasického období (300 až 900 našeho letopočtu) se vyskytují rozlehlé plochy, které jako tržiště docela dobře mohly sloužit. První přímý důkaz o existenci trhů nyní přinesla práce odborníků na geochemii z Univerzity Brighama Younga, kteří ve vzorcích zeminy z Chunchucmilu v západním Yucatanu určovali obsah fosforu.

Současné tržiště v Latinské Americe

Fosfor je obsažený ve všech poživatelných materiálech a po jejich rozkladu zůstává v půdě. Stanovení jeho koncentrace proto může vypovídat o tom, kolik potravin se na určitém místě v průběhu času vyskytovalo. V místě předpokládaného tržiště v Chunchucmilu byl podle zprávy z Univerzity Brighama Younga obsah fosforu 40x vyšší než v půdě z okolních uliček a náměstí. Vědci nyní hodlají podobným způsobem prokázat existenci trhů i na slavných archeologických lokalitách Chichen Itza a Tikal.

autor: Martina Otčenášková
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.