Měkkýši potřebují detox

23. září 2010

Španělští vědci si nechali patentovat novou metodu, která jedlé mlže zbavuje toxických látek.

Měkkýši ze skupiny mlžů (Bivalvia) v některých zemích tvoří podstatnou část lidského jídelníčku. Patří mezi ně i vyhlášené lahůdky jako ústřice nebo hřebenatky. Problém je, že tito živočichové zároveň patří mezi známé "sběratele" organických polutantů - reziduí pesticidů, polycyklických aromatických uhlovodíků, polychlorovaných bifenylů, dioxinů a furanů. Hojná konzumace kontaminovaných mlžů pak u lidí může podporovat vznik rakoviny, vývojových poruch a některých neurodegenerativních onemocnění.

Logo

Mlži určení na stůl proto vyžadují detoxikaci. Obvyklý postup vypadá tak, že se nechávají 48 hodin ve sterilizované vodě nebo se vystaví vyššímu hydrostatickému tlaku. Během této doby se však zbaví jen části toxických látek, které za svůj život nasbírali. Vědci z několika španělských výzkumných institucí našli metodu, jak tento proces zefektivnit, a rovnou si ji nechali patentovat.

Jejich metoda podle zprávy z Univerzity Jaume I využívá látku N-acetylcystein, která v buňkách měkkýšů stimuluje syntézu glutathionu. Tento tripeptid (skládá se ze tří aminokyselin - glutaminu, cysteinu a glycinu) má u živočichů řadu funkcí, mezi které patří i odstraňování toxických látek a volných radikálů. Mlži, kterým vědci podávali N-acetylcystein, se organických polutantů ve svých tkáních dokázali zbavit dvakrát až čtyřikrát rychleji než jejich příbuzní, kteří prošli obvyklou detoxikací.

autor: Martina Otčenášková
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.