Britská učitelka vězněná v Súdánu pro urážku islámu je zpět v Británii

Britská učitelka Gillian Gibbonsová, omilostněná sudánským prezidentem po odsouzení do žaláře na 15 dní za urážku islámu, se vrátila do Británie. Na letišti Heathrow ji uvítal její syn.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Gillian Gibbonsová se synem

Gillian Gibbonsová se synem | Zdroj: ČTK

Verdikt nad Gillian Gibbonsovou vynesl soud poté, co žena dovolila studentům ve své třídě pojmenovat plyšového medvídka jménem muslimského proroka Mohameda.

Čtyřiapadesátiletá paní Gibbonsová strávila v súdánském vězení 8 dní, než ji udělil milost súdánský prezident Umar Bašír po intervenci dvou členů britské Sněmovny lordů.

Paní Gibbonsová řekla novinářům, že celý incident byl pro ni značným otřesem. "Nikdy bych si nepomyslela, že se to stane. Jsem jen řadová učitelka základní školy," dodala. Vyjádřila politování nad tím, že musela ze Súdánu, kde se jí líbilo, odjet. Až do svého zatčení měla jen dobré zkušenosti.

Poslankyně za volební obvod Liverpoole, kde má paní Gibbonsová stálou adresu, její návrat uvítala. Zdůraznila však, že k odsouzení paní Gibbonsové nikdy nemělo dojít.

Milan Kocourek, Katarína Brezovská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme