Cestovali na Darwinově prachu

23. září 2010

Charles Darwin před necelými 200 lety sbíral vzorky vzdušného prachu nad Atlantikem, které pak posílal Christianu Ehrenbergovi do Berlína. Sbírka se zachovala až do současnosti a stala se předmětem zájmu německo-švýcarského týmu vědců.

Výsledky geochemické analýzy ukázaly, že prach, který se v roce 1838 vznášel nad Atlantikem, pochází ze západní Sahary. To není až tak překvapivé vzhledem k tomu, že písečné bouře každoročně zvednou ze Sahary asi 50 tun prachu, který se přes Atlantik dostává až do Jižní Ameriky.

Písečná bouře nad Saharou

Molekulárněbiologické a mikrobiologické metody zase prokázaly, že na prachových částicích se vyskytuje řada neviditelných cestujících - bakterií (například půdní druhy Rhizobium a Bacillus megaterium) a hub. Mnoho z nich zůstalo životaschopných a v laboratoři z nich vyrostly nové kolonie, což dokazuje schopnost mikrobů přežít dlouhá staletí i cestovat mezi kontinenty.

Výsledky zkoumání "Darwinova prachu" publikuje časopis Environmental Microbiology.

autor: Martina Otčenášková
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.