Procházka oblohou (prosinec)

2. prosinec 2007

Kromě jiného máme stále ještě jedinečnou možnost spatřit na obloze pouhým okem viditelnou kometu 17/P Holmes. Kóma komety měla v minulých dnech dokonce větší průměr než Slunce.

Vzhledem připomíná okrouhlý mlhavý obláček; nachází se vysoko nad severovýchodním obzorem a pomalu prochází okrajem souhvězdí Persea. S jejím vyhledáním pomůže například mapka na webu České astronomické společnosti. Kometa, která se do blízkosti Slunce dostává jednou za necelých sedm let; je u nás cirkumpolární, takže ji můžeme pozorovat po celou noc.
Ze souhvězdí nám nad hlavu vystoupil Perseus, ve kterém můžeme spatřit proslulou proměnnou hvězdu Algol. Mléčná dráha vede od Persea k severozápadu. ke Cassiopei a Labuti, opačným směrem se dostaneme k jihovýchodu a k souhvězdí Vozky, Býka, Blíženců a k Orionu. Právě ten dominuje prosincové obloze. Pro snazší orientaci si z hvězd Betelegeuze v Orionu, Procyon v Malém psu a Sírius ve Velkém psu můžeme vytyčit tzv. zimní trojúhelník. Prosincovou procházku oblohou mohou zpestřit objekty vzdáleného vesmíru - tak např. v Perseovi je to hvězdokupa alfa Persei s několika desítkami hvězd. Velikostí pokrývá několik průměrů měsíčního úplňku a je překrásná v triedru. O Plejádách v Býku už bylo napsáno hodně, V této otevřené hvězdokupě M45 uvidíme nejméně šest hvězd pouhým okem, v triedru pak několik desítek.
Pojďme k planetám. Merkur a Jupiter se ztratily v záři zapadajícího Slunce a jsou tudíž nepozorovatelné, Venuše se nachází na ranní obloze, zatímco Mars je viditelný po celou noc. Obr Saturn je na obloze po většinu noci kromě večera. Uran a Neptun jsou na večerní obloze.
Slunce vstoupí 22.prosince v 7 hodin a 7 minut do znamení Kozoroha a nastane zimní slunovrat, čili astronomická zima.
Z úkazů viditelných z našeho území stojí za zmínku konjunkce Měsíce s hvězdou Aldebaran 22. prosince v 16 hodin a na Štědrý den v pět hodin ráno konjunkce Marsu s Měsícem doprovázená dokonce i zákrytem Marsu, který má nastat ve 4 hodiny a 49minut. 28. prosince bychom měli vidět hned dvě měsíční konjunkce - nejdříve v sedm ráno s hvězdou Regulus a ve 22 hodin se Saturnem. 14. prosince má maximum druhý nejvýznamnější meteorický roj Geminid. Bohužel, pozorovací podmínky nebudou příznivé, svým svitem bude rušit Měsíc.
A ještě měsíční fáze: 9. prosince je nov, 17. první čtvrť a na Štědrý den bude úplněk. Na Silvestra se pak Měsíc ocitne v poslední čtvrti. A my v závěru roku 2007.
Co nejvíce jasných nocí, ale i vydařených dnů v novém roce!

autor: Miroslav Zimmer
Spustit audio