Neandrtálci rostli rychleji než my

23. září 2010

Průběh života neandrtálců (Homo neanderthalensis) je v posledních desetiletích předmětem častých debat mezi antropology. Diskutovaná je zejména otázka, jestli se růst a vývoj neandrtálců lišil od vývoje moderního člověka.

Tým evropských odborníků z Institutu Maxe Plancka při hledání odpovědi na tuto otázku prozkoumal zub neandrtálského dítěte, které před 100 000 let žilo na území dnešní Belgie a jeho pozůstatky byly objeveny v jeskyni Scladina. Dítě se stupněm tělesného vývoje podobalo deseti až dvanáctiletému dítěti současného člověka.

Růstové linie uvnitř (vlevo) a na vnějším povrchu zubu (vpravo)

Vědci se při zkoumání stoličky zaměřili především na růstové linie, které u primátů slouží jako ukazatel vývojových změn. Linie spolu se známkami opotřebení na vnějších stranách zubu ukázaly, že dítě zemřelo ve věku pouhých osmi let. Vývoj neandrtálců byl tedy oproti prvním moderním lidem (například Homo erectus) i současnému člověku značně rychlejší.

autor: Martina Otčenášková
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.