Indiáni a alkohol

23. září 2010

Indiáni z jihozápadu Severní Ameriky, kteří žili v pueblech, se podle obecně přijímané domněnky s alkoholem seznámili až díky španělským kolonizátorům.

S tímto názorem ovšem všichni archeologové nesouhlasí. Důvodem je skutečnost, že kvasinky potřebné pro výrobu alkoholu jsou prakticky všudypřítomné. Indiánský kmen Tarahumara, žijící nedaleko, na severu Mexika, byl s kvasnými procesy dobře obeznámen. Tito indiáni fermentací kukuřičných klasů vyráběli - a stále vyrábějí - nápoj podobný pivu, pojmenovaný tiswin.

Ted Borek ve své laboratoři

Glenna Dean spolu s kolegou Tedem Borekem ze Sandia National Laboratories se domnívají, že indiáni z Nového Mexika, Arizony, Utahu a Colorada dělali to samé. Svou hypotézu testovali na sbírce džbánků. Mezi nimi byly jak nádoby, ve kterých si vědci sami připravili nápoj tiswin, tak džbánky indiánů Tarahumara a 800 let staré nádoby z puebel Nového Mexika.

Při mírném zahřátí se z nádob začaly uvolňovat páry, které vědci analyzovali pomocí plynové chromatografie a hmotnostní spektrometrie. Zjistili, že chemické složení plynů ze všech testovaných nádob si je nápadně podobné a džbánky z puebel tudíž alkohol v minulosti skutečně obsahovaly. Otázkou ovšem je, jestli jej indiáni vyráběli záměrně - obsah džbánků totiž mohl zkvasit i čistě náhodou. Glenna Dean a Ted Borek proto podle zprávy ze Sandia National Laboratories budou ve svém výzkumu pokračovat.

autor: Martina Otčenášková
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka