5. 12.

5. prosinec 2007

Kuluma: Mother Tongue Izrael je země s velmi pestrou, ale pro nás dosud málo známou hudební scénou. K bohatosti zdejší hudby vydatně přispívají židovští přistěhovalci z arabských i afrických států. Migrační vlna z Etiopie před několika lety podnítila vznik několika zajímavých skupin: jednou z nich je Kuluma, která vydala roku 2005 pozoruhodné album Mother Tongue.

Alambreh 07:08

V čele izraelské skupiny Kuluma stojí zpěvák a saxofonista, který je původem z Etiopie, což se promítá i do repertoáru - zčásti jej totiž tvoří úpravy etiopských lidových písní: ta následující se jmenuje Bortukan.

Bortukan 09:01

Skupinu Kuluma tvoří Afričané i z dalších států, skladba Miriam je inspirována jihoafrickou zpěvačkou Miriam Makebou.

Miriam 03:26

Na prvním a zatím jediném album izraelské skupiny Kuluma hostovala mladá a talentovaná zpěvačka DinDin Aviv, kterou uslyšíme v doprovodných vokálech ve skladbě, jejíž název inspiroval nigerijský funkový hudební žánr, Afropop.

Afro Pop 04:46

Titulní skladbu alba Mother Tongue, Mateřský jazyk, otevírají tóny afrického melodického bicího nástroje balafonu..

Mother Tongue 05:40

Kuluma má v sestavě i kubánské perkuse a v repertoáru skladby inspirované kubánskou hudbou, ta následující byla původně součástí afrokubánských bohoslužeb santeria - což dokumentuje i zvukomalebný úvod nahrávky.

Bara Suayo 05:45

Skladba zpěváka a vedoucího Kulumy, Abate Berihuna, biblický příběh Mojžíše a Abrahama.

Moses & Abraham 04:51

Temanesh 10:57

Spustit audio