Translační biomedicína v Terezíně

23. září 2010

O translační medicíně se u nás zatím příliš nemluvilo. Jedná se o moderní lékařský obor, který je založený na přenosu výsledků ze základního výzkumu do výzkumu klinického a do lékařské praxe.

Translační medicína je jedním z oborů, které jsou v celoevropském měřítku podporovány v rámci programu rozvoje evropských infrastruktur ESFRI. Podle návrhu Ústavu experimentální medicíny AV ČR by v Terezíně a v Litoměřicích mělo vzniknout Centrum translační biomedicíny, zkráceně CTB. Centrum bude založeno na přenosu nových poznatků do klinické praxe především v oblasti regenerativní medicíny, moderních zobrazovacích metod a intenzivní léčby cerebrovaskulárních onemocnění.

Centrum translační biomedicíny by podle tiskové zprávy Akademie věd ČR mělo úzce spolupracovat s dalšími zařízeními - Městskou nemocnicí Litoměřice, 1. lékařskou fakultou Univerzity Karlovy a Institutem klinické a experimentální medicíny. Předpokládá se i spolupráce s biotechnologickými firmami - zejména z oblasti využití biomateriálů pro tkáňové inženýrství a využití kmenových buněk. V oboru moderních zobrazovacích metod a vývoje nových diagnostických postupů hodlá Centrum translační biomedicíny spolupracovat s firmou Siemens.

autor: Martina Otčenášková
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.