Členové napoleonských historických klubů kritizují radar na slavkovském bojišti

Na slavkovském bojišti u obce Sokolnice byl dokončen radar Severoatlantické aliance. Jeho výstavba přišla na půl miliardy korun. Radar je hotový s měsíčním předstihem a jeho zkušební provoz začne pravděpodobně v lednu. Výstavbu radaru od počátku kritizovali hlavně členové napoleonských historických klubů.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Slavkovské bojiště

Slavkovské bojiště | Foto: fotojinak.info

Jak ve vysílání Radiožurnálu upřesnil Ondřej Tupý z Klubu vojenské historie Nový Jičín, radar podle nich ruší pietu slavkovského bojiště. "Ta stavba stojí na místě, které je spojeno s velikou lidskou tragedií, s velkými oběťmi bitvy u Slavkova, a hlavně stojí v těsné blízkosti památníku, který tuto tragédii připomíná," myslí si Tupý.

Jan Pejšek z tiskového odboru ministerstva obrany to ale odmítá s tím, že na slavkovském bojišti už několik technických budov stojí. "Tam už od padesátých let minulého století stály různé druhy radarů. Naposledy ještě v roce 2002 bylo v té oblasti šest radarů různých typů a měly antény až do výšky 18 metrů. Takže není to nic nového, že bychom zabrali zelenou plochu, to se nestalo," řekl Českému rozhlasu Pejšek.

Marie Matúšů, Anna Marková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme