Ryba pomocníkem geologů

14. prosinec 2007

Geologický průzkum mořského dna v polárních oblastech pokrytých ledem je komplikovaná záležitost. Tým ruských odborníků ovšem zjistil, že jako sběratele vzorků dna může směle "zaměstnat" určitý druh ryb.

Ryby Dissostichus mawsoni obývají moře kolem Antarktidy, ve kterých se zdržují u dna nebo ve střední hloubce. V angličtině se tento dravec, který může dorůst velikosti dospělého muže, kvůli tlamě plné nápadně velkých zubů nazývá antarctic toothfish. Jedinci, kteří jsou delší než jeden metr, mají ve zvyku polykat kameny, které najdou na mořském dně. Důvod tohoto chování není zcela jasný - zoologové předpokládají, že by kameny mohly rybám pomáhat s drcením potravy v žaludku nebo sloužit jako zátěž.

Geology ovšem příčiny až tolik zajímat nemusí - pro ně je podstatné, že ryby sbírají všechny typy kamenů bez rozdílu a oni pak z jejich žaludků mohou získat reprezentativní vzorek mořského dna. Odchyt ryb v Rossově moři jim přinesl pestrou sbírku hornin a minerálů. Jedinci z Amundsenova moře zase geology překvapili tím, že jejich žaludky obsahovaly i kusy uhlí a zkamenělé dřevo.

Převzato z Českého rozhlasu Leonardo

autor: Martina Otčenášková
Spustit audio