Řídíte v bundě? Tak hodně pijte...

10. prosinec 2007

V anketní otázce uplynulého týdne jsme se vás ptali, jestli si svlékáte v autě zimní bundu? Tradiční otázka v zimních měsících... S potěšením můžeme konstatovat, že většina ano, přesně 68 procent hlasujících, i když pohled na naše cesty říká spíš opak. Naproti tomu 32 procent respondentů se přiznalo, že zimní bundu v autě nesundává a v zimě tedy řídí v tom, v čem chodí i venku.

Podle doktora Jaroslava Větvičky z Ústřední vojenské nemocnice v Praze-Střešovicích ale není třeba se bát usednout do vymrzlého auta jenom ve svetru. Je to totiž jen otázka chvilky, než se s tím tělo vyrovná.

"Tělo je důmyslný stroj, který si dokáže velice dobře poradit s tepelnými změnami. Takže pokud jsme zdrávi, nemusíme se bát velkých rizik."

No jo, tělo se možná srovná, ale hlava se brání. Protože když je venku zima a mráz, tak se nám nechce vysvlékat zahřátou bundu. Co děláte vy, když v promrzlém ránu usedáte do auta?

"Nechám si bundu a potom si ji teprve sundám. Když jedu nějakých 20 nebo 30 km, tak si bundu ani nesvlékám."
"Když vím, že mám jet na delší cestu, tak se vysvleču, ale v případě nějakých 5 minut řídím v bundě a snažím se to vydržet."

Jenže to není zrovna dobrá varianta, protože většinou si v autě hned pustíme topení, takže pokud usedáme do auta v zimní bundě, měli bychom ji po chvíli sundat. A to hlavně kvůli našemu zdraví.

"Když se teplota uvnitř vozu a našeho těla nějakým způsobem stabilizuje, měli bychom bundu sundat už i z toho důvodu, že tělo se potřebuje odpařovat. Je tedy za potřebí méně propustné vrstvy oblečení svléknout, aby termoregulace probíhala optimálně."

Dehydratací jsou ohroženi především starší lidé a malé děti, miminka, která ještě neumí mluvit. Když totiž zůstanou v zimní bundě, přestože auto už je dávno vyhřáté, mohou nastat zdravotní komplikace.

"V případě malých dětí může dojít velmi rychle k přehřátí a dehydrataci - zvlášť, když to je delší cesta. U dospělých, kteří mají problémy s krevním oběhem, popřípadě se srdcem, může dojít ke zhoršení nebo selhání funkce dalších orgánů."

K dehydrataci paradoxně může dojít i v opačném případě. Když si sundáme zimní bundu a příjemně si vytopíme auto třeba na 25 °C, protože jedeme na delší cestu a chceme, aby nám bylo dobře. Jenže v tomto případě bychom rozhodně neměli zapomínat na pitný režim. Protože pokud budeme sedět třeba dvě hodiny v nevětraném prostoru a nedodáme tělu tekutiny, může to dopadnout stejně, jako když máme oblečenou zimní bundu. A ještě jednu věc bychom podle doktora Větvičky neměli podceňovat - čepici na hlavě.

"Přehřátí hlavy může narušit celou tepelnou termoregulaci a postupně dojde ke zvýšení únavy, tedy snížení pozornosti. Platí ale i nepsaná motoristická zásada, že v autě vždy sundáváme pokrývku hlavy."

autor: evk
Spustit audio