Vláda vypověděla smlouvu na nákup transportérů

Jedna z největších armádních zakázek zkrachovala. Vláda se rozhodla vypovědět smlouvu o nákupu transportérů Pandur. Rakouská firma Steyr jich měla vyrobit 199 v celkové hodnotě přes dvacet miliard korun. Do konce listopadu se zbrojovka zavázala dodat prvních 17 transportérů. Ty ale neprošly kontrolními zkouškami. Jejich nedostatky chtěla firma odstranit do března - k tomu už teď nemá šanci.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vlasta Parkanová

Vlasta Parkanová | Zdroj: ČTK

Rakouská firma Steyr obrněné transportéry naší armádě nedodá. Vláda se totiž rozhodla k 10. prosinci kontrakt vypovědět. Zrušení jedné z největších armádních zakázek oznámila ministryně obrany Vlasta Parkanová.

Podle ministryně Parkanové firma neplnila své závazky: "Vláda byla seznámena se skutečností, že ze strany dodavatele není smluvní vztah řádně a včas plněn. Podle našeho názoru tímto jednáním dodavatele došlo k podstatnému porušení smluvního vztahu, což zakládá důvod k jeho vypovězení."

Ministerstvo obrany smlouvu vypovědělo k 10. prosinci. "Prvních 17 kusů mělo být dodáno do konce měsíce listopadu a k dnešnímu dni je situace taková, že vozidlo neprošlo kontrolními zkouškami s celou řadou neshod a dodavatel oznámil, že je schopen je přistavit do opakovaných kontrolních zkoušek až v březnu příštího roku. Reálné prodlení od smlouvy se tak dá odhadovat zhruba na 6 měsíců," zdůraznila ministryně Parkanová.

Nákup obrněných transportérů měl patřit k největším zakázkám v historii české armády. Zbrojovka měla pro vojsko vyrobit celkem dvě stovky transportérů - celková hodnota kontraktu byla přes 20 miliard korun.

transportéry Pandur | Foto: ČTK

Podle ministerstva by rozhodnutí kabinetu nemělo vyvolat arbitráž mezi českým státem a Steyrem. Sankce prý naopak hrozí firmě Steyr.

Firma Steyr chce teprve stanovisko vlády prostudovat. Řekl to mediální zástupce Steyru Jan Piskáček: "V tuto chvíli jsme ve fázi, kdy se blíže seznamujeme s některými fakty, a je zatím předčasné predikovat nějaký další vývoj či postup ze strany dodavatele."

Zástupci zbrojovky před týdnem ve Vídni připustili, že jejich transportéry v testech vykázaly drobné neshody se zadávací dokumentací. Odmítli je však jakkoli konkretizovat. Současně obvinili českou stranu z toho, že celý projekt brzdí.

Milan Kopp, Pavla Dluhoschová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme