Rakety: od teorie k praxi

23. září 2010

V posledním dílu seriálu o historii raket se dostáváme do doby, kdy byly rakety obávanou zbraní a začínaly se vytvářet první alespoň trochu reálné představy o letech do vesmíru. Proto si právě průkopníky v oblasti myšlenek letů do kosmu představíme, a to právě v kontrastu s raketovou vojenskou technikou. Zaměřit se na počátky toho, co později vedlo k rychlému vývoji raketové techniky, a odpoutat se od zbraní ale bohužel nejde úplně...

Nejdříve teorie
Pojďme do Ruska. Tam totiž jeden geniální učitel, později přezdívaný "otec kosmonautiky", stvořil základní teorii letů do kosmu. Rus Eduard Konstantin Ciolkovskij se narodil v roce 1857 do lesnické rodiny. Život neměl vůbec jednoduchý. Již v mladém věku onemocněl spálou a téměř ohluchl. Svůj talent tedy nemohl ve škole plně rozvíjet a musel se učit individuálně.

I tak se mu ale podařilo studovat a po získání učitelských zkoušek se dokonce sám stal učitelem aritmetiky a geometrie v Borovsku. Největší Ciolkovského vášní (anebo spíše posedlostí) byly úvahy a teorie o možných letech do vesmíru. Z roku 1880 dokonce pochází jeho první práce s názvem Teorie plynů. Setkala se však s odmítavým postojem, jelikož většina jeho prací byla na svou dobu spíše utopií, kterou společnost nedokázala strávit.

Po požáru svého domku přišel Ciolkovskij o řadu svých výpočtů a modelů, a tak se přestěhoval do Kalugy, vzdálené asi 190 kilometrů od Moskvy. Tam v roce 1903 vytvořil jednu ze svých mnoha publikací: Výzkum světových prostorů reaktivními přístroji, která se stala základem teorie raket. "Otec kosmonautiky" sev textu zmínil o vícestupňových raketách, o možnostech pilotovaných letů a dokonce předpověděl, že nevýhodnější směsí paliva bude kapalný kyslík a kapalný vodík. Proslul však svou rovnicí, která se po něm také jmenuje - Ciolkovského. V ní jednoduše matematicky vyjádřil pohyb tělesa s proměnnou rychlostí, a ta se stala základním kamenem raketové techniky.
K. E. Ciolkovskij zemřel v roce 1935 jako již velmi vážený vědec, což dokazuje i to, že byl držitelem Rudého řádu práce za celoživotní zásluhy.

Na co teorie, když jde rovnou praxe?
Možná se tímto heslem řídil americký profesor Robert Goddard. Ten pracoval paralelně s Rusem Ciolkovským, ale žil v zámoří a nikdy s ním nebyl v kontaktu. Robert Hutchings Goddard se narodil v roce 1882 ve Spojených státech. Uvádí se, že ho na rozdíl od řady jeho kolegů neočarovaly romány Julese Verna ani snaha dostat se nad hranice atmosféry, ale jednoduše zalíbení v pyrotechnice. Po přečtení knížky H. G. Wellse Válka světů se nadchnul pro rakety i možnost létat do kosmu. Jeho první velká práce však byla také teoretická, a to když v roce 1912 dokončil svou matematickou teorii raketových motorů a přemýšlel, jak přemoci zábrany zemské gravitace. Bylo by divné, kdyby si jeho prací nepovšimla armáda - ta také začala financovat jeho výzkum. Výsledky pokusů do praxe dostaly ve druhé světové válce, a to v podobě obávané bazuky. Roku 1919 publikoval Goddard práci Metoda dosahování extrémních výšek a nechal si patentovat spoustu nových postupů.

Profesor Robert Goddard se svou první kapalinovou raketou Nell.

Proslul však něčím naprosto jiným. V roce 1925 totiž zkonstruoval a také úspěšně vypustil první kapalinovou raketu, což byla do té doby věc naprosto nevídaná. Jmenovala se Nell a dosáhla výšky 12 m. Popularizace výsledků výzkumu však vázla, jelikož profesor neměl příliš v lásce novináře... Robert Goddard zemřel v roce 1945, zanechal po sobě obrovské množství technických řešení a na svém kontě měl přes 200 patentů na raketovou techniku.

Český vynálezce Očenášek experimentoval také...
Ludvík Očenášek patřil jistě k významným technikům z období první republiky a od roku 1928 se zabýval raketovou technikou. Sám byl inspirován Goddardem a s Oberthem, významným průkopníkem v této oblasti, se dokonce v Praze osobně setkal. Do historie raketové techniky se Očenášek zapsal v roce 1930, kdy na Bílé hoře v Praze vypustil řadu raket, z nichž některé byly i dvoustupňové. Vždyť také dosáhly výšky přes 1,5 km. V tisku se dokonce objevila zpráva, že Otčenášek hledá dobrovolníky na let k Měsíci. I přesto, že to samozřejmě byla novinářská kachna, se někteří lidé přihlásili.

Montáž první sovětské kapalinové rakety, vlevo přihlíží pozdější "Hlavní konstruktér" Sergej Koroljov.

Bylo toho více
Jak je vidět, osobností, které se podílely na raketovém výzkumu, bylo mnoho. A to jsme ani nezmínili Francouze Pelterieho, Němce Obertha, který vychoval spoustu další raketových techniků, anebo Rusa Tichonravova, který v organizaci GIRD postavil první ruskou kapalinovou raketu GIRD-09.
Cesta raketového vývoje byla a ještě bude hodně spletitá. Ve středověku rakety zaháněly mongolské nájezdníky, na počátku 20. století sloužily průkopníkům k experimentům, ve druhé světové válce se z nich stala zbraň smrti a po roce 1957 začaly vynášet kosmické objekty za hranice naší atmosféry. Všechny je ale spojuje jedno, princip reaktivního pohonu. A tak do budoucna můžeme jen doufat, že se rakety budou využívat k mírovým účelům, ve prospěch vědy...

1. díl seriálu:
Rakety: od staré Číny ke křižákům
2. díl seriálu:
Rakety: od středověku po novověk

Doporučené odkazy:
Základní informace o kosmických raketách a jejich součástech
Přehled nejvýznamnějších informací o konstruktérech a technicích, kteří se zabývali kosmonautikou
Stručný životopis K. E. Ciolkovského v Malé encyklopedii kosmonautiky.
Poměrně rozsáhlý článek v češtině o Robertu Goddardovi.
Článek k 55. výročí úmrtí Ludvíka Očenáška na webu České astronomické společnosti

autor: Michal Polák
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.