12. 12.

12. prosinec 2007

Yasmin Levy: Mano Suave Písně, dnes označované jako sefardské, se zpívaly v židovských komunitách na území maurského Španělska až do konce 15 století. Roku 1492 vydala katolická královna Isabella dekret, který nařizoval všem Židům buď odejít, anebo přejít na křesťanství. Ti, kdo se rozhodli pro exil, si svoji kulturu odnesli s sebou, a sefardské písně se v pozdějších stoletích zpívaly v severní Africe, na Balkáně i v Turecku. V nedávných dekádách prošel sefardský repertoár revivalem, u nás díky Vladimíru Mertovi a Janě Lewitové.

Skladatel a sběratel Yitzhak Levy pocházel z rodu sefardských Židů z Turecka. Svůj život zasvětil tomu, že nahrával a zapisoval zpěvy těch nejstarších žijících pamětníků. Jeho dcera Yasmin na jeho odkaz navázala jako zpěvačka, Mano Suave, ze které vám dnes budeme hrát, je jejím třetím albem.

*Irma Kero 04:44

Sefardské písně jsou v jazyce ladino, který je příbuzný archaické španělštině. Píseň Adio Kerida, Sbohem lásko, je snad vůbec nejznámější písni sefardského repertoáru.

*Adio Kerida 03:42

Yasmin Levy pro album Mano Suave vybrala jak úpravy tradičních sefardských písní, tak i své vlastní skladby: na závěr zařadila svoji zhudebněnou verzi žalmu, ve zpěvu se k ní připojí její stálý spoluhráč na flétnu nai, Amir Shahsar.

*Odecha 05:32

K posluchačsky nejatraktivnějším písním patří titulní, Mano Suave, Něžná ruka. Původně to byla melodie beduínů ze severní Afriky, k Yasmin Levy se ve zpěvu připojuje u nás dobře známá Natacha Atlas.

*Mano Suave 05:27

Album Mano Suave produkovala britská muzikoložka Lucy Durán, dcera španělského skladatele Gustavo Durána, jehož píseň Mal De l'Amor, Bolest lásky, natočila Yasmin Levy s doprovodem paraguajské harfy.

*Mal De l'Amor 04:29

Další píseň o zlomeném srdci, vznikla podle slov zpěvačky podle skutečného příběhu: muž se zamiluje do mnohem starší ženy, po letech od ní odchází, a ona ho prosí: Una Noche Mas, Ještě jednu noc.

*Una Noche Mas 04:54

Nani Nani, sefardská ukolébavka.

*Nani Nani 04:26

*Komo La Roza 04:02

Spustit audio