Bambusový most

23. září 2010

Bambus, největší zástupce trav, představuje v Číně tradiční materiál, který se používá k mnoha účelům - od tvorby uměleckých děl po výrobu nábytku nebo stavbu lešení. A jak se zdá, jeho možnosti ještě zdaleka nejsou vyčerpány.

Dokladem toho je bambusový most, který je dílem profesora Yan Xiaa z Jihokalifornské univerzity. Základ mostu tvoří prefabrikované bambusové dílce, které se dají sestavovat i bez použití těžké techniky. V čínské provincii Hunan z nich osm dělníků dokázalo během jediného týdne postavit silniční most, po kterém mohou jezdit až 8 tun těžké nákladní automobily. Pro běžnou dopravu by měl být bambusový most otevřený právě dnes.

Současně ovšem budou probíhat další testy, které mají ukázat, jaká je skutečná nosnost mostu. Podle univerzitní zprávy totiž jeho tvůrci předpokládají, že bambusová mostní konstrukce může unést mnohem větší hmotnost.
Most není prvním bambusovým výtvorem profesora Xiaa. K jeho předchozím návrhům patří mobilní dvoupodlažní rodinný domek z bambusu o celkové ploše 250 metrů čtverečních a nadchody pro chodce nad křižovatkami.

autor: Martina Otčenášková
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.