Soud vynesl konečný verdikt za spolčení detektivů s Berdychovým gangem

Pražský vrchní soud snížil tresty policistům za spolčení s takzvaným Berdychovým gangem. Josef Opava dostal třináct let, tedy o rok méně, než mu vyměřil středočeský krajský soud. Petr Koňařík má jít do vězení na deset let místo původních dvanácti. Podle verdiktu předávali zločincům informace ze zdrojů policie a kryli loupežná přepadení.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vrchní soud v Praze

Vrchní soud v Praze

Odvolací soud snížil policistům tresty proto, že sice věděli o trestné činnosti Berdychova gangu. Ale narozdíl od prvoinstančního soudu, který je vinil z každé jednotlivé loupeže, i když při ní vlastně nebyli, vrchní soud změnil jejich vinu na účastenství, tedy obecný podíl na trestné činnosti, kterou jako policisté kryli.

Rozsudek měl padnout už v listopadu, ale soudce zasedání odročil na prosinec, aby prověřil novou verzi výpovědi dalšího z obviněných, Jana Zeleného. Ta byla původně v neprospěch obžalovaných policistů. Letos v lednu ji ale Zelený změnil s odůvodněním, že byl pod nátlakem Berdycha, se kterým byl chvíli na společné cele. V pondělí ale novější verzi odvolal s tím, že byl pod vlivem drog a že se bál o svůj život. Někdo mu prý vyhrožoval, že se nedožije konce trestu.

Věra Pfeifferová, Pavel Schrötter Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme