Mladí šimpanzi přetrumfli člověka

19. prosinec 2007

Většina z nás si pravděpodobně myslí, že pokud jde o myšlenkové procesy, člověk převyšuje šimpanze, svého nejbližšího příbuzného. Článek, který vychází v novém čísle Current Biology, ovšem ukazuje, že někdy mohou mít šimpanzi navrch.

Šimpanzí paměť byla a stále je předmětem zájmu mnoha evolučních biologů. Některé dřívější práce naznačily, že za určitých okolností může šimpanzí paměť překonávat lidskou. Vědci z Kjótské univerzity pro šimpanze a jejich lidské protějšky vytvořili test, který měl ukázat jejich schopnost zapamatovat si řady číslic.

Testu se zúčastnili studenti jedné univerzity a tři šimpanzí matky s mladými potomky, které se již předtím naučily pořadí arabských číslic od 1 do 9. V testu účastníci nejprve na dotykovém monitoru krátce pozorovali řady číslic, které pak byly nahrazeny bílými čtverci. Dotykem čtverců lidé i šimpanzi zadávali číslice tak, jak si je zapamatovali.

Ukázalo se, že tři mladí šimpanzi úkol zvládají mnohem lépe než jejich matky. A nejen to - šimpanzí mládež přetrumfla i lidské účastníky testu. Autoři studie tvrdí, že mladí šimpanzi mají výjimečnou schopnost zapamatovat si detaily určité scény nebo obrazce. Stejným typem "fotografické paměti", která klesá s věkem, disponují i lidské děti. Bylo by proto zajímavé sledovat, jak by si ve stejném testu vedla šimpanzí mláďata ve srovnání s těmi lidskými.

Převzato z Českého rozhlasu Leonardo

autor: Martina Otčenášková
Spustit audio