Policie provedla na strahovských kolejích zátah proti počítačovým pirátům

Nelegální software za desítky milionů korun zabavili kriminalisté v rámci akce Premiéra. Vyšetřování se týkalo sdílení nelegálních hudebních a filmových souborů po internetu. Policisté monitorovali až 1600 uživatelů po celém Česku, sedm lidí obvinili.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

počítač na stole

počítač na stole | Foto: Jan Rosenauer

Hlavní sídlo softwarových pirátů bylo na strahovských kolejích v Praze. Ředitel výpočetního centra ČVUT Marek Kalika Radiožurnálu potvrdil, že tam policie zasahovala.

"Přišla kolem čtvrté hodiny ráno zabavit počítače obviněného. Je to shodou okolností náš zaměstnanec, ale vůbec se to netýkalo jeho práce, měl tady svůj počítač a notebook," uvedl.

Představitelé ČVUT se k pochybení zaměstnance vyjádří, až budou znát konkrétní výsledky vyšetřování. "Oficiálně nevíme nic. Dostali jsme pouze informaci, že tady došlo k porušení zákona, a jestli to byly hudební soubory, software nebo něco jiného, to nebylo zatím specifikováno," dodal Kalika.

Celkem policisté provedli v různých částech republiky devět domovních prohlídek. Díky tomu zajistili větší množství výpočetní techniky a paměťových médií, na kterých se nacházejí data v rozsahu desítek terabajtů.

Podle Jaromíra Soukupa z české pobočky Mezinárodní federace hudebního průmyslu, která dala k šetření podnět, šlo o největší a nejrozsáhlejší zátah proti sdílení nelegální hudby a filmů, jaký se v České republice dosud uskutečnil. "Zhruba se jednalo o 1500 až 1600 účastníků," upřesnil Soukup.

Na celé akci se podíleli policisté z Prahy, České Lípy, Písku, Přerova a okresu Brno-venkov. Zadrželi nakonec sedm podezřelých osob. Všichni byli obviněni ze spáchání trestného činu porušování autorských práv. Dva lidé skončili ve vyšetřovací vazbě.

Údajní pachatelé podle policie upravovali počítačové programy tak, že prolomili jejich ochranu od výrobců. Software pak poskytovali dalším lidem prostřednictvím P2P sítě. Historicky první trest za sdílení nelegálních souborů v Česku padl v dubnu. Pachatel způsobil škodu za více než jeden milion korun a dostal za to sedmiměsíční podmíněný trest.

Martin Hromádka, Tomáš Ouředník Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme