Nejdřív Antarktida, pak vesmír

23. září 2010

Robotická ponorka Endurance byla navržena ke zkoumání ledových oceánů Jupiterova měsíce Europa. Své schopnosti si ovšem otestuje nejdřív na Zemi - v antarktickém jezeře West Lake Bonney.

Jezero je asi 4 kilometry široké a 40 metrů hluboké. Pokrývá je stálá vrstva ledu silná 4 metry, která až dosud bránila bližšímu zkoumání hlubin. Ponorka by se do něj měla ponořit dvakrát - poprvé v říjnu roku 2008 a poté začátkem roku 2009. Vstup pod led jí mají umožnit vrtné soupravy s horkou vodou.

Europa

Endurance je nyní naprogramovaná k tomu, aby v ledové vodě shromažďovala údaje o profilu dna a ponořených ledovců a vytvářela trojrozměrné mapy. Zároveň zde bude sbírat vzorky biologického materiálu, například chlorofylu, a sledovat parametry jezerní vody - teplotu, salinitu a hustotu.

Na Europě, kde vědci předpokládají obdobné poměry, jaké panují v Antarktidě, bude Endurance podle článku v New Scientist operovat zcela samostatně, v misích, které budou trvat maximálně osm hodin. Samostatnost je přitom jedním z hlavních požadavků, kladených na budoucí vesmírnou misi - odborníci z NASA totiž předpokládají, že navázat radiové spojení mezi Zemí a ledovým měsícem může trvat přibližně jednu a půl hodiny.

Kdy se ovšem mise uskuteční, je otázka. Současný prototyp je příliš velký na meziplanetární cestování a vyřešený není ani systém vrtáků, který by ponorku dostal pod ledový příkrov Europy. Navzdory těmto obtížím odborníci s misí zřejmě počítají. Vycházejí z toho, že sonda Galileo v oceánech Europy zachytila stopy uhlíku - základního stavebního kamene života. V některých oblastech se navíc k povrchu dostává oxid uhličitý a siřičitý, které naznačují existenci vulkanické činnosti.

autor: Martina Otčenášková
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.