Česko-německý fond budoucnosti končí odškodňování obětí nacismu

Oběti nacismu už nebudou dostávat odškodnění od Česko-německého fondu budoucnosti. Letos totiž končí dva kompenzační programy, ze kterých prostředky na odškodnění šly. Peníze dostávali bývalí vězni z koncentračních táborů nebo nuceně nasazení. Odškodňování umožnila Česko-německá deklarace z roku 1997.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Kolumbárium terezínského ghetta

Kolumbárium terezínského ghetta | Foto: Jan Rosenauer

Česko-německý fond budoucnosti dostal více než 100 tisíc žádostí, přes 76 tisíc jich bylo uznáno jako oprávněné. Odškodnění vyplácel fond obětem nacismu jednou ročně - výše splátek byla stanovena podle osudu žadatelů.

Podrobnosti doplňuje ředitel Česko-německého fondu budoucnosti Tomáš Jelínek: "Přímo z prostředků Fondu budoucnosti byly finanční částky rozdělovány zpočátku na skupinu velkou asi 7 tisíc osob. Ta skupina se postupem času zmenšovala. Letos šla poslední odškodňovací dávka na asi 3300 osob. Jednalo se tehdy o 90 milionů marek."

Pokud jde o odškodňování za nucenou a otrockou práci, tam jsou podle Jelínka ta čísla větší: "Celkově se jednalo o 423 milionů marek. Ty byly rozdělovány mezi oběti v několika kategoriích a celkový počet i s rakouskými penězi byl asi 86 tisíc odškodněných osob."

Jak Tomáš Jelínek dále dodal, s ukončením kompenzačního programu přišlo i rozdělování takzvaných zbytkových prostředků: "V příštím roce počítáme s tím, že by ještě asi tři a půl tisíce nejhůře postižených osob mohlo dostat poslední paušální dávku."

Martina Lustigová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme