Vánoce v Grónsku

18. prosinec 2007
Sedmý světadíl

V grónském hlavním městě Nuuk stojí obrovská poštovní schránka. Děti z celého světa věří, že Santa Klaus žije právě tady. Pravděpodobně proto, že Grónsko je ostrov, který je z více než 85 procent trvale pokryt ledem a sněhem. Do obrovské poštovní schránky přicházejí všechna přání, která jsou mu určena. Jaké Vánoce se na vzdáleném ostrově, kde je 6 měsíců v roce polární noc, vůbec slaví? Jsou snad Vánoce během polární noci depresivní?

0:00
/
0:00

Cestovatelům Aleně a Jaroslavu Klempířovým jejich sousedé a známí z Čech příznačně přezdívají Eskymáci z Kunratic. Grónsko se totiž stalo jejich druhým domovem. Rozhovor s manžely Klempířovými jsme vysílali v magazínu o světě Sedmý světadíl. O grónských vánočních tradicích s nimi mluvila Kamila Drtilová.

autor: Kamila Drtilová
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.