18. 12.

18. prosinec 2007

Think Global: World Christmas Zatímco u většiny vánočních alb převažuje komerční stránka nad uměleckou, existují i výjimky. Paří k nim velmi atypické album, které vyšlo pod záštitou charitativní organizace Oxfam. Jmenuje se Think Global: World Christmas, čerpá z hudby Latinské Ameriky, kanadských Indiánů, Maďarska i Skandinávie, a přináší povzbudivou zprávu: zatímco Evropané si Vánoce spojují s koledami a tichými baladami, na Karibských ostrovech jsou Vánoce ve znamení bujarého tance.

Una Pena En La Navidad 04:49 / stah 3:28

Jak se slaví Vánoce na ostrově Trindadu? Zdejší koledy jsou rychlé a taneční, hudebníci dlouho do noci obcházejí domácnosti v sousedství. Hraje přední exponent zdejšího stylu parang, San Jose Serenaders.

La Historia De San Jose 04:53 / stah 3:24

Ze severní části kanadské provincie Quebec pochází písničkář Vollant Florent. Jeho předkové byli původní obyvatelé Kanady, tedy Indiáni. Florentovo album vánočních i zimních písní obdrželo požehnání papeže Jana Pavla 2, a není tedy divu, že jedna z písni se dostala na sampler Think Global: World Christmas. Autor v ní děkuje svému Stvořiteli, jímž je v tomto konkrétním případě indiánský bůh Manitou.

Kassinu 03:10

Italská skupina Baraban spojila dvě vánoční písně do jednoho celku: ta první je latinsky zpívaná Puer Natus, narození Ježíška, a ta druhá je koleda Svit měsíce.

Puer Natus 04:27

Velmi blízko k naší představě Vánoc mají písně ze Skandinávie. Skupina Triakel pochází ze Švédska, a ve tklivé vánoční ukolébavce vypráví o těžkém osudu chudé rodiny se sedmi dětmi.

Torspar-Julaftas-Vaggvisa 04:13

K nejpozoruhodnějším hudebním stylům Spojených států patří francouzsky zpívané písně potomků přistěhovalců Kanady v jižní Louisianě s doprovodem akordeonu: Noc před Vánocemi, zpívají Basin Brothers.

La Veille De Christmas 01:48 Márta Sebestyén je dnes světově nejznámější maďarskou zpěvačkou, k čemuž jí napomohl repertoár tanečních lidových písní z Maďarska i Transylvánie - ale vedle toho natáčela i vánoční písně. Ta následující se odehrává v Betlémě.

Betlehem Betlehem 04:25

Go Tell It On The Mountain 02:53

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.