Ožila diskuse o možnosti státu vypnout mobilní sítě kvůli terorismu

Stát by mohl mít v budoucnu možnost nařídit v případě teroristického útoku vypnutí sítí mobilních operátorů. To by mohlo být součástí Národního akčního plánu pro boj proti terorismu. Ten má podle ministra vnitra Ivana Langera vyvažovat dvě hodnoty: bezpečnost a svobodu jedince.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

telefonování

telefonování | Foto: Comstock Images

K případnému vypnutí sítě mobilních telefonů by podle ministra Langera mohlo dojít jen za přesně daných podmínek: "Jsem přesvědčen, že takováto možnost by v našem právním řádu být měla, měla by být ale nesmírně pečlivě formulována a zúžena pouze na případy bezprostředně hrozícího nebezpečí ohrožení životů, zdraví a značných majetkových škod, a to na dobu dočasnou, jasně vymezenou," zdůranil Langer.

Úvahy o preventivním vypnutí mobilní sítě zahájily teroristické útoky v Madridu a názory nejsou jednoznačné. Vypnutí totiž může znesnadnit nejen komunikaci teroristů, ale i záchranných složek.

Bezpečnostní rada státu dnes jednala také o energetické bezpečnosti České republiky, o vyjednávání o americké radarové základně nebo o situaci v Kosovu.

Milan Kopp, Martina Lustigová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme