Údajná oběť útoku neonacistů v Mittweidě možná policii lhala

Nečekaný obrat nastal v případu brutálního útoku neonacistů, který před měsícem otřásl celým Německem. Čtveřice přívrženců krajní pravice měla v saském městě Mittweida vyříznout mladé dívce do boku hákový kříž. Teď ale zesílilo podezření, že si dívka zranění způsobila sama.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Mittweida

Mittweida | Foto: www.kks-mittweida.de

Před měsícem se policie oháněla lékařským dobrozdáním, že si dívka pěticentimetrový hákový kříž nemohla do kůže vyříznout sama. Teď ale leží na stole dvě jiné studie, které něco takového nevylučují.

Mluvčí státního zastupitelství v Saské Kamenici už potvrdil, že 17letá dívka je podezřelá z předstírání trestného činu. Vyšetřovatelé ale nezpochybňují, že dotyčná skutečně přispěchala na pomoc malé holčičce, kterou neznámí útočníci obtěžovali.

"Dívka byla schopná všechny nejasnosti a okolnosti, které si protiřečily, spontánně a bez přemýšlení objasnit," řekl minulý týden v rozhovoru pro Český rozhlas starosta Mittweidy Matthias Damm. Mittweida se těší mimořádné pozornosti médií, čehož k pořádání svých akcí začínají využívat právě neonacisté.

Podle původní verze nejasné události se mladá dívka stala svědkem toho, jak čtyři holé lebky utiskovaly bezbrannou šestiletou holčičku. Když je vyzvala, aby svého počínání zanechaly, měli neonacisté obrátit svou agresi právě na ni. Tři ji údajně na parkovišti supermarketu drželi a čtvrtý jí předmětem podobným skalpelu vyříznul do boku hákový kříž.

Policie se o činu dozvěděla až s dvoutýdenním zpožděním. Lékaři původně uvedli, že si dívka nemohla zranění způsobit sama. A taky malá dívenka potvrdila verzi celého případu, se kterou přišla její zachránkyně.

Jednoho z pravděpodobných pachatelů policie následně dopadla. Soudce ale na něj odmítl uvalit vazbu, protože údajně napadená dívka nemohla s jistotou 19letého mladíka identifikovat.

Jiří Hošek, Marika Táborská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme