Policejní prezidium mění další klíčové šéfy

Specializované policejní složky mají nová vedení. Jejich hlavním úkolem bude zabránit odchodu zkušených detektivů a získat nové. Novým ředitelem Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu se stane nynější zástupce ředitele republikové kriminálky Robert Šlachta. Ve funkci od ledna nahradí dlouholetého šéfa Jana Kubiceho. Protikorupční policii pak povede elitní detektiv Jiří Novák, který vystřídá odcházející Renatu Strnadovou. Svůj post si udržel jen šéf Národní protidrogové centrály Jiří Komorous.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

budovy ÚOOZ

budovy ÚOOZ | Foto: Marián Vojtek

Koncem ledna bude Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu chybět na 110 elitních detektivů. To znamená, že více než pětina všech míst v této jednotce zůstane neobsazená. Dnes už bývalá mluvčí útvaru Blanka Kosinová Českému rozhlasu 1 - Radiožurnálu řekla, že nové lidi bude velmi obtížné získat, což vedení Policejního prezidia nijak nepopřelo.

Novým šéfem útvaru se stane Robert Šlachta, současný zástupce ředitele republikové kriminálky. Šlachtovi je 36 let a u policie působí od roku 1990. Čtyři roky působil pod Jiřím Komorousem v protidrogové centrále. Jeho hlavním úkolem bude zejména uklidnit rozjitřenou psychickou situaci v jednotce a nabrat nové vyšetřovatele. Problém je ale v tom, že například maximální strop možného osobního ohodnocení je jen 1800 korun. Útvar navíc potřebuje už zkušené detektivy a ne nováčky, které bude nutno teprve zaučit. Podle Šlachty by se ale finanční situace měla zhruba od poloviny příštího roku změnit.

To znamená, že se zvýší i osobní ohodnocení, slibuje nový šéf Šlachta: "Já se budu zaměřovat na to, abych ty odchody zastavil. To je v první řadě, protože to, že tam máme 120 lidí, nemusí být konečné. Budu se snažit zlepšit podmínky lidem, kteří slouží. Nejhorší je, když nám odcházejí lidé, kteří jsou vyškolení, jsou to profesionálové. Takže mou prioritou bude zaměřit se na lidi, kteří tu jsou, a zlepšit jim podmínky. Na druhou stranu budu ale vyžadovat profesionální práci."

Prakticky stejný úkol čeká i nového ředitele protikorupční policie, i když tam odchodovost není zase až tak veliká. Renatu Strnadovou od ledna příštího roku vystřídá elitní detektiv Jiří Novák, známý například z kauzy uprchlého podnikatele Radovana Krejčíře. Situaci ve svém útvaru vidí Novák spíš optimisticky: "Já bych neřekl, že u nás proběhl nějaký masivní odchod policistů, my jsme dlouhodobě v podstavu, myslím okolo 50 lidí, k 1. lednu to bude až k 78."

Kubice opouští vedení ÚOOZ po 12 letech

Jan Kubice oznámil odchod z čela Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu na konci října. Spolu s ním požádali o propuštění do civilu i jeho tři náměstci Jiří Sadílek, Evžen Vesecký a Hynek Vlas. Podle Rádia Česko byly hlavním důvodem pro jejich rozhodnutí především rozpory v představách o fungování elitní policejní složky, ale i mezilidské vztahy.

Jan Kubice vedl ÚOOZ už od jeho počátku v roce 1995. Jeho jméno vstoupilo do širšího povědomí před loňskými parlamentními volbami. Tehdy na bezpečnostní výbor přinesl zprávu, která měla popisovat údajné prorůstání organizovaného zločinu do státní správy a politiky.

Policejní vedení ujišťuje, že odchod Kubiceho nebo Strnadové nijak nenaruší práci policie. Dnes ohlášené personální změny navazují na předchozí jmenování nových ředitelů dopravní policie Martina Červíčka a šéfa pořádkové a železniční policie Petra Sehnoutku. V nové struktuře Úřadu služby kriminální policie budou mít všichni ředitelé jednotlivých složek včetně specializovaných útvarů vždy jen dva náměstky.

Související příspěvek: Útvaru elitních detektivů bude scházet pětina lidí; nové bude těžké získat

Pavel Otto, Marie Matúšů Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme