Konopí horší než tabák

23. září 2010

Vyznavače konopí článek v Chemical Research in Toxicology zřejmě příliš nepotěší: kouř jejich oblíbené rostliny obsahuje víc nebezpečných látek než kouř z tabáku.

Vzhledem k neklesající popularitě konopných produktů se kanadští odborníci rozhodli provést výzkum, který by porovnával obsah chemických látek v kouři z marihuanových a tabákových cigaret. Vzorky kouře pro analýzu získali tak, že z cigaret nechali "potahovat" speciální přístroj.

Logo

Jak předpokládali, obsah látek se po kvalitativní stránce nijak zvlášť nelišil. Významné rozdíly ovšem byly v množství jednotlivých sloučenin. S jedinou výjimkou byl obsah všech sledovaných látek v přímo inhalovaném kouři z konopí vyšší, než v cigaretovém kouři. Obsah oxidů dusíku, kyanovodíku a některých aromatických aminů byl vyšší 3krát až 5krát, obsah amoniaku byl vyšší dokonce 40krát.

Výše zmíněnou výjimku představovaly některé karcinogenní polycyklické aromatické uhlovodíky, kterých bylo v přímo vdechovaném marihuanovém kouři méně než v kouři z cigaret. V případě, kdy vědci hodnotili nebezpečnost kouře, který vdechují pasivní kuřáci, to už ovšem neplatilo.

autor: Martina Otčenášková
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka