Hadí jedy mají mnoho společného
Hadí jedy představují komplikované směsi různých proteinů a peptidů. Jejich složení vědci až dosud určovali chemickými metodami nebo klonováním jednotlivých genů. Málo zastoupené složky jedů proto mohly unikat jejich pozornosti.
Odborníci ze Singapuru a Spojených států zkusili jiný přístup a z jedových žláz vzácných chřestýšovitých hadů - chřestýška malého (Sistrurus catenatus) a jeho příbuzného Sistrurus catenatus edwardsii - izolovali veškerou mRNA, kterou přepsali do podoby komplementární DNA neboli cDNA. Vytvořili tak "knihovnu", která obsahuje informaci o všech proteinech, které vznikají v jedových žlázách.
Zjistili, že součástí jedu chřestýšků jsou i molekuly velice podobné takzvanému three-finger proteinu - toxinu, který byl až dosud považovaný za výhradní vlastnictví jedovatých hadů čeledi korálovcovitých (Elapidae). Jak se tedy zná, jedy různých čeledí jedovatých hadů mohou mít více společného, než si zatím zoologové a toxikologové mysleli.
Dalším zajímavých objevem, o kterém píše časopis BMC Molecular Biology, byl gen pro toxin, který vznikl fúzi genů pro dva jiné toxiny. Tento mechanismus je v evoluci hadích jedů zcela nový - až dosud vědci předpokládali, že jedy se vyvíjejí duplikací a mutacemi genů.
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.