Vláda schválila nový trestní zákoník, snížení hranice trestní odpovědnosti nepodpořila

Se zpřísněním trestů pro zločince počítá návrh trestního zákoníku, který dnes schválila vláda. Výjimečným trestem bude kromě doživotí i trest odnětí svobody na 30 let místo současných pětadvaceti. Trestní zákoník počítá i s alternativními tresty - například s domácím vězením - nebo se zadržovací detencí pro agresivní a nebezpečné devianty, kteří nemohou být kvůli zdravotnímu stavu umístěni do věznic. Vláda ale nepodpořila snížení hranice trestní odpovědnosti z 15 na 14 let.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jiří Pospíšil

Jiří Pospíšil | Foto: Marián Vojtek

Ponechání věkové hranice trestní odpovědnosti na 15 letech bylo podle ministra spravedlnosti Jiřího Pospíšila jedinou změnou, kterou vláda v návrhu nového trestního zákoníku provedla. "Předpokládám, že se o tom povede velká diskuse na půdě parlamentu, a je možné, že parlament se nakonec přikloní k původnímu návrhu ministerstva, to znamená k věkové hranici 14 let."

Podle ministra Pospíšila jsou ale důležitější další změny - například tvrdší postih za závažné trestné činy. Kromě doživotí se výjimečným trestem může stát odnětí svobody na 30 let. Návrh počítá i se zadržovací detencí nebo s alternativními tresty - například s domácím vězením.

"Domácí vězení, myslím si, že není zas tak špatný institut. Je důležité si jej vyzkoušet v praxi, ale nemyslím si, že je to špatný nápad," řekla Českému rozhlasu 1 - Radiožurnálu stínová ministryně spravedlnosti za ČSSD Marie Benešová. Trestní zákoník podle ní není žádným překvapením.

Pokud trestní zákoník schválí poslanci a senátoři a podepíše ho prezident, začnou podle něj soudci posuzovat trestné činy od roku 2009.

Marie Matúšů, Martina Lustigová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme