Nevybíraví mořští červi

26. prosinec 2007

Před pár lety zoologové v Kalifornii objevili nový, velice bizarní rod mořských červů. Jeho příslušníci postrádají oči, ústa i žaludek a žijí v symbióze s bakteriemi, které jim pomáhají trávit tuk z velrybích kostí.

Červi rodu Osedax plavou v moři a vyhledávají velrybí kosti, na kterých by se mohli živit a rozmnožovat. Jak je nacházejí, zůstává zatím tajemstvím. Zoologové předpokládali, že červi jsou na velrybích kostech, které jsou bohaté na lipidy, zcela závislí. S tímto názorem ovšem nesouhlasil Robert Vrijenhoek z Institutu výzkumu vodného života v Monterey. Jako evolučnímu biologovi se mu nezdálo, že by červi vykazovali tak vysokou genetickou diverzitu a jejich populace by byla tak hustá, kdyby neměli i jiné zdroje potravy.

Pokus, ve kterém do moře umístil hovězí kosti v konstrukci z plastových trubek, mu podle článku na stránkách Nature dal za pravdu. Ukázalo se, že z osmi druhů rodu Osedax jich šest dokáže kolonizovat hovězí kosti a dva druhy se na nich bez problémů mohou rozmnožovat. Jiná věc byla, že kosti krav pro ně zřejmě nebyly příliš chutné a červů na nich proto bylo mnohem méně než na velrybích kostech. Robert Vrijenhoek nyní hodlá zjistit, jak si u červů stojí kosti dalších velkých mořských savců - lachtanů a rypoušů sloních.

Převzato z Českého rozhlasu Leonardo

autor: Martina Otčenášková
Spustit audio