ČEZ koupí sedmiprocentní balík akcií maďarské firmy MOL

Energetická společnost ČEZ letos vydělá přes 42 miliard korun. Firma také potvrdila, že jednala s majiteli Mostecké uhelné společnosti o případném převzetí. K žádnému závěru ale společnosti zatím nedošly. ČEZ rovněž koupí sedmiprocentní balík akcií maďarské ropné a plynárenské firmy MOL.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Martin Roman a Zsolt Hernádi

Martin Roman a Zsolt Hernádi | Zdroj: ČTK

Na nákup akciového podílu energetický gigant vynaloží po odečtení obdržené opční prémie zhruba 560 milionů eur. Jak vysvětluje analytik společnosti Cyrrus Jan Procházka, transakce má údajně pomoci maďarské firmě odolat nepřátelskému převzetí ze strany rakouské OMV.

"Protože měla určitý pocit položený na reálných základech, že by do ní mohla vstoupit ruská společnost Gazprom. ČEZ potom vystupuje v této hře jako takový středoevropský pomocník, který nakoupí akcie firmy a přitom je nebude prodávat dále, což u OMV nebyla jistota. Navíc je tam i logická vazba v tom, že společně obě firmy plánují stavět dvě elektrárny na plyn, jak na Slovensku, tak v Maďarsku. Bohužel v České republice, vůbec na akciových trzích, ta akvizice není moc populární, protože investiční veřejnost v těch akciích MOLu nevidí dost zajímavý růstový potenciál," vysvětlil Procházka.

Marika Táborská, Tomáš Medek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme