Po volbách se do Thajska zřejmě vrátí vyhnaný bývalý premiér

V Thajsku se rozproudila povolební vyjednávání. Vítězem víkendových parlamentních voleb je Strana lidové moci vedená stoupenci svrženého premiéra Tchaksina Šinavatry. Získala ale jen 48 procent odevzdaných hlasů, a to znamená, že si musí hledat koaličního partnera, aby měl nový kabinet v parlamentu většinu.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Volby v Thajsku

Volby v Thajsku | Zdroj: ČTK

Lídr vítězné strany nepochybuje o tom, že bude novým premiérem. A to i přesto, že současná vojenská vláda, která se chopila moci při loňském nenásilném převratu, se tomu pravděpodobně pokusí zabránit. Nástup nové vlády by totiž patrně znamenal návrat Tchaksina Šinavatry do Thajska, což bývalý premiér ze svého londýnského exilu sám připustil.

"Jestli vytvoříme vládu národního usmíření, pak všechno půjde víc a víc hladce. Pravděpodobně kolem poloviny února se jim podaří sestavit nový, demokratický kabinet. Pak teprve začnu zvažovat, kdy se vrátím zpátky," upřesnil Šinavatra.

Adam Weiss Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme