Ekonomické informace 27. 12. 2007

V obchodech startují zimní výprodeje. Dnes je u většiny bank poslední možnost pro převody peněz do jiných peněžních ústavů než máte účty, aby je příjemci dostali ještě do konce roku. Ceny bytů v průběhu letošního roku vzrostly v průměru o 15 až 25 procent. Ceny ropy se po měsíci vrátily nad 96 dolarů za barel.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

nákup

nákup | Foto: Jan Rosenauer

V řadě obchodů začínají zimní výprodeje. Prodejny, které byly o svátcích zavřené, odstartují slevy právě dnes. Levnější je tak po Vánocích například oblečení nebo elektronika. Jak vysoké jsou slevy?

Většinou se pohybují od 30 do 70 procent. Obchodníci slibují výraznější zlevnění až na leden. Česká obchodní inspekce se zatím na kontroly prodejen v době slev nechystá, jak říká její mluvčí Miloslava Fléglová, inspektoři budou reagovat až na případné stížnosti spotřebitelů.

Přehrát

00:00 / 00:00

M. Fléglová: Výprodeje

Potřebujete zaplatit účty ještě do konce roku? Pak máte poslední možnost u většiny českých bank právě dnes. Převody peněz z jednoho peněžního ústavu do druhého totiž zpravidla trvají i několik dní, je proto nutné počítat s časovou rezervou. Jen transakce uvnitř jedné banky můžete dělat až do 31. prosince.

Konec roku je důležitý například u stavebního spoření. Z peněz, které dojdou na účet ještě v roce 2007, se totiž bude vypočítávat výše státní podpory. Jak dodává daňová poradkyně Jana Skálová, podobné je to i u zaplacení daní.

Přehrát

00:00 / 00:00

J. Skálová: Platby před koncem roku

Ceny bytů v průběhu letošního roku vzrostly v průměru o 15 až 25 procent. Poptávku táhly hlavně stále nízké úrokové sazby u hypoték, nástup silných populačních ročníků ze 70. let do rodinného života a vyšší platy. Bude to stejné i v příštím roce?

Podle odhadů odborníků na realitní trh se v roce 2008 byty zhodnotí v průměru do 10 %. Lidé budou klást větší důraz na kvalitu a vybavení. Podle Reného Hradeckého ze společnosti Bonafide Communications se zřejmě v příštím roce objeví na trhu první developerské projekty, které budou mít problémy s financováním a prodejem bytů. Pravděpodobně také vzroste počet lidí, kteří nebudou zvládat splácet hypotéku.

Ceny ropy se po měsíci vrátily nad 96 dolarů za barel. A to kvůli obavě z poklesu zásob černého zlata ve Spojených státech. Ceny tlačily vzhůru také turecké útoky na kurdské povstalce v severním Iráku, které obnovily obavy ohledně dodávek ropy z Blízkého východu.

Tomáš Medek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme