Kde leží počátky bruslení

23. září 2010

Archeologické nálezy z roku 3000 před naším letopočtem nasvědčují tomu, že nejstarším lidským dopravním prostředkem byly brusle. Otázkou ovšem je, kdy a kde lidé s bruslením na zamrzlých vodních plochách začali.

Pozůstatky prvních modelů bruslí, vyrobených ze zvířecích kostí, se totiž nacházejí na celé řadě archeologických lokalit střední a severní Evropy. Jednou z teorií je, že místem vzniku prvních bruslí bylo území dnešního jižního Finska, kde počet jezer na 100 kilometrů čtverečních vysoce překonává ostatní země.

Logo

Právě tuto hypotézu podporuje článek, který vychází v časopise Biological Journal of the Linnean Society of London. Jeho autoři, doktor Federico Formenti a profesor Alberto Minetti z Oxfordské univerzity, tvrdí, že bruslení v dávných dobách rozhodně nevzniklo jako pouhé hobby, ale mělo lidem usnadnit přežívání v zimním období. Podobně jako pozdější vynález lyží a jízdního kola, měly i brusle především šetřit energii potřebnou k pohybu.

Doktor Formenti a profesor Minetti nejprve stanovili, kolik energie je zapotřebí k pohybu na kostěných bruslích. Pomocí počítačového modelu, který simuloval pohyb na 240 různých desetikilometrových trasách severní Evropy, pak hodnotili, ve kterých zemích byl tento způsob dopravy nejvýhodnější. Zjistili, že ve Finsku mohl lidem před 5000 lety ušetřit asi 10% energie, zatímco v Norsku jen 3%. Ještě hůře na tom byly země jako Švédsko, Holandsko a Německo, kde by bruslení ušetřilo jen necelé 1% energie, potřebné k cestování zmrzlou krajinou.

autor: Martina Otčenášková
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.