Noví savci z Indonésie

31. prosinec 2007

Zcela neznámá obří krysa a miniaturní vakoplch - to jsou úlovky expedice zoologů do "ztraceného světa" v pohoří Papuy-Nové Guiney.

Prales Foja je součástí povodí řeky Mamberamo a zabírá území 42 milionů hektarů, které zpráva z Conservation International označuje za nový "Ztracený svět". Prales poskytuje nejen útočiště obrovskému počtu živočišných druhů, ale s postupujícím globálním oteplováním představuje také stále významnější místo zachycování oxidu uhličitého. Indonéská vláda už celou oblast prohlásila za přírodní rezervaci.

Během červnové expedice zoologové v pralese Foja objevili dva nové druhy savců. Prvním z nově objevených živočichů je obří krysa rodu Mallomys, která svou velikostí asi pětkrát přesahuje naše známé pražské potkany. Podle jednoho ze členů expedice, Kristofera Helgena ze Smithsonian Institute, tyto krysy nejsou plaché a několikrát bez obav navštívily tábořiště vědců. Další druh - vakoplch, který zřejmě náleží k rodu Cercartetus, naopak představuje jednoho z vůbec nejmenších savců.

Nové druhy savců nejsou jediným úspěchem expedice - zoologům a týmu filmařů se také podařilo zdokumentovat některé velice vzácné druhy ptáků. Více informací o pralese Foja najdete na webových stránkách www.conservation.org/foja.

Převzato z Českého rozhlasu Leonardo

autor: Martina Otčenášková
Spustit audio