K atentátu na pákistánskou expremiérku Bhuttovou se hlásí Al-Káida

Odpovědnost za čtvrteční atentát na bývalou pákistánskou premiérku a opoziční vůdkyni Bénazír Bhuttovou údajně přiznala teroristická síť Al-Káida. Uvedla to agentura AFP. Tamní ministerstvo vnitra zprávu zatím nepotvrdilo. Čtyřiapadesátiletou političku zabil sebevražedný atentátník na předvolebním mítinku ve městě Rávalpindí. Nejdřív na ni několikrát vystřelil a potom odpálil bombu připevněnou na těle.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

atentát v Rávalpindí

atentát v Rávalpindí | Zdroj: ČTK

Zprávu o tom, že se k atentátu přihlásila Al-Káida, oznámila dnes pákistánská televizní stanice ARY. Spáchání atentátu Al-Káidou potvrdil také internetovému vydání listu Asia Times údajný mluvčí této teroristické organizace.

Pákistánské ministerstvo vnitra podle agentury AFP nemá o spojení mezi Al-Káidou a zavražděním bývalé pákistánské premiérky žádné informace. Připustilo nicméně, že za vlnou sebevražedných útoků v Pákistánu mohou být "extrémistické živly".

Neznámý útočník střelil čtyřiapadesátiletou expremiérku do krku a do hrudi, když po předvolebním shromáždění v Rávalpindí nastupovala do auta. Poté odpálil nálož, kterou měl připevněnou na těle, zabil dalších nejméně dvacet osob a přes 50 lidí zranil.

Zavraždění Bhuttové odsoudili všichni přední světoví státníci. Za všechny země to řekl generální tajemník OSN Pan-Ki mun. "Vyzývám pákistánskou vládu, aby co nejrychleji dostihla pachatele a řádně je za vraždu potrestala. Hluboce odsuzuji tento zbabělý atentát," prohlásil. Soustrast přidal i tradiční rival Pákistánu, sousední Indie.

Pákistánský prezident Parvíz Mušaraf ode dneška vyhlásil tři dny státního smutku k uctění památky zavražděné. Neučí se ve školách, zavřené jsou banky i důležité úřady. Smrt Bhuttové už ale vyvolala v Pákistánu pouliční bouře, při kterých od včerejška zemřelo podle dostupných informací už jedenáct osob.

Dav rozzuřených lidí dnes v Péšávaru na severozápadě země vyraboval a vypálil úřad provládní strany Pákistánská muslimská liga Kaide Azam. V provincii Sindh, odkud Bhuttová pocházela a která je baštou jejích stoupenců, dnes dala provinční vláda ozbrojeným silám právo rozhánět protesty ostrou střelbou.

Bénazír Bhuttová a její Pákistánská lidová strana patřily k favoritům parlamentních voleb, které se mají konat 8. ledna příštího roku. Předpokládalo se, že se po nich Bhuttová opět, už potřetí, stane premiérkou. Její smrt vzbuzuje obavy, že prezident Mušaraf volby odloží a znovu vyhlásí v zemi výjimečný stav, jako to udělal letos na podzim. Úřadující premiér Muhammad Míán Súmrú ale dnes oznámil, že se volby se uskuteční podle plánu.

Ostatky Benazír Bhuttové byly v noci letecky přepraveny do provincie Sindh, odkud pochází její rodina. Dnes okolo poledne místního času by tam měla být pohřbena na rodinném hřbitově vedle svého otce, někdejšího pákistánského premiéra Zulfikara Alího Bhutta. Toho sesadil při vojenském převratu v roce 1977 generál Zijául Hak a o dva roky později ho nechal popravit.

Martin Hromádka, Vojtěch Berger Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme