Pomocníci antibiotik

23. září 2010

Minulé století bylo érou antibiotik. V 21. století se však jejich sláva poněkud vytrácí a odborníci hledají nové možnosti, jak se s vypořádat s rezistentními kmeny patogenních bakterií.

Někteří odborníci se zaměřili na takzvané virulentní faktory. Tímto výrazem se označují molekuly patogenních bakterií, které jim umožňují kolonizovat hostitele a bránit se jeho imunitnímu systému. Mezi virulentní faktory patří například molekuly fenolických glykolipidů (phenolic glycolipids, PGLs), které se vyskytují u původců dvou vysoce nebezpečných onemocnění.

Logo

Původce lepry - bakterie Mycobacterium leprae - tyto molekuly využívá k poškození nervových buněk hostitele a průniku do nich. Různé kmeny bakterií tuberkulózy (Mycobacterium tuberculosis) zase pomocí fenolických glykolipidů oslabují lidský imunitní systém. Vědci z Weill Cornell Medical College objevili způsob, jak bakterie těchto "zbraní" zbavit. Vytvořili molekulu, která v bakteriích zablokuje syntetickou dráhu, na jejímž konci stojí právě fenolické glykolipidy.

Hlavní rozdíl oproti působení antibiotik je, že bakterie zůstanou naživu, ale jejich schopnost kolonizovat hostitele je výrazně snížená. V testech in vitro vypadá metoda zatím slibně a její autoři se ji chystají otestovat také na pokusných zvířatech. Podle univerzitní zprávy ovšem nepředpokládají, že by inhibitory virulentních faktorů plně nahradily antibiotika a jako výhodnější vidí kombinaci obou přístupů.

autor: Martina Otčenášková
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.