Mořským savcům nevadí hypoxie

2. leden 2008

Antarktičtí tuleni Weddelovi vydrží pod vodou více než 90 minut v naprosto čilém stavu. S hypoxií (sníženým množstvím kyslíku ve tkáních organismu) nemají problémy ani další druhy mořských savců - například delfíni, velryby a mořské vydry.

Vědci nejprve předpokládali, že to umožňuje větší hustota krevních kapilár nebo silnější průtok krve. V posledních letech však fyziologové upozorňují na to, že u mořských savců nejspíš funguje ještě jiný faktor, který jim umožňuje vyrovnat se s nedostatkem kyslíku při potápění.

Evoluční biologové z Kalifornské univerzity v Santa Cruz zjišťovali, jestli to tuleňům neumožňují molekuly globinů, objevené v roce 2000. Neuroglobin a cytoglobin jsou molekuly podobné krevnímu barvivu hemoglobinu, které se vyskytují v mozku. Jejich fyziologická úloha zatím nebyla plně objasněna. Zdá se však, že tyto látky se při hypoxii účastní přednostního dodávání kyslíku do mozku.

Podle článku, který vychází v časopise Proceedings of the Royal Society B, mají právě mořští savci těchto molekul výrazně větší množství než jiné druhy savců. Zatím není jasné, jestli tuleni a spol. už přicházejí na svět takto příhodně vybaveni, nebo jestli je životní prostředí stimuluje k produkci globinů. Objev však v každém případě může být důležitý pro odborníky, kteří se snaží vymyslet způsob, jak před následky hypoxie chránit lidský mozek.

Převzato z Českého rozhlasu Leonardo

autor: Martina Otčenášková
Spustit audio