Hasiči varují před nákupem pyrotechniky na stáncích

30. prosinec 2007

Ještě dnes a zítra budou možná mnozí z nás doplňovat zásoby na silvestrovské oslavy - nejen jídlo a pití, ale také další nezbytný atribut přelomu roku, tedy zábavní pyrotechniku.

Někteří to možná zatím nestihli, jiní kalkulují s výraznými slevami, které prodejci nabízejí, aby se tohoto sortimentu zavčas zbavili. Tyto "výhodné" nákupy se ovšem mohou značně prodražit, pokud by nekvalitní nebo nesprávně užívané výrobky způsobily nějakou větší škodu, či dokonce zranění.

Přestože pravidla pro nákup zábavní pyrotechniky jsou obecně známa, nezaškodí si alespoň ta základní zopakovat. Mluvčího jihomoravských hasičů Jaroslava Haida o to požádal Ivan Holas.

Připomeňme nejprve to, jak správně pyrotechniku nakupovat, kde a podle čeho se řídit? Pyrotechniku se rozhodně vyplatí nakupovat v kamenných obchodech, protože na stáncích je riziko, že se tam objeví výrobky, které nejsou určeny k tomuto druhu prodeje. Připomenu, že podle legislativy se na stáncích smí prodávat pouze pyrotechnika I.-té nejlehčí třídy.

Pyrotechnika II. třídy, kterou smí kupovat pouze osoby starší 18 let, se smí prodávat pouze v kamenných obchodech. Při různých kontrolách a dalších akcích neustále zjišťujeme, že tyto předpisy se porušují a nebezpečné výrobky se dostávají do ruky i dětem.

Na co by měl při výběru dávat člověk pozor, jednak pokud jde o stav výrobku a také o to, čím vším je nebo není vybaven? Především by měl nakupovat výrobky, které odpovídají našim atestům a normám, s českým návodem k použití. Pokud jím vybaveny jsou, tak by se uživatelé měli tímto návodem do všech podrobností řídit. Dbát tedy především na vlastní bezpečnost a také bezpečnost ostatních a pyrotechniku používat tak, aby nezasáhli další lidi nebo majetek.

V minulosti také bývaly problémy v kamenných obchodech, zejména v různých super a hypermarketech, že tato pyrotechnika byla nevhodně skladována, v příliš velkém množství. Narazili jste při letošních kontrolách už také na podobný problém? Úplné závěry těchto letošních akcí nemám ještě k dispozici, ale všeobecně se dá říci, že činnost prodejců se výrazně zlepšila, že tu naši preventivně výchovnou práci akceptovali a že se snaží dodržovat předpisy více než v minulosti.

Ovšem výstražným příkladem byl loňský požár stánku s pyrotechnikou na tržišti v Hatích, kde si vietnamský prodejce tak dlouho hrál s pyrotechnikou, až zapálil nejen vlastní stánek, ale v jeho sousedství téměř shořel i prodejní objekt velkého rozsahu a škoda se tam vyšplhala na několik desítek milionů korun.

autor: hol
Spustit audio