Do center německých měst se bude moci jen s ekologickou známkou

Čeští řidiči pozor! Od 1. ledna smějí do centra Berlína, Kolína nad Rýnem a Hannoveru pouze vozidla s ekologickou nálepkou na čelním skle. Opatření má pomoci regulovat alarmující množství jemného polétavého prachu. V průběhu roku zřídí zóny životního prostředí taky další německá města.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Berlín

Berlín | Foto: de.wikipedia.org

Získat zelenou, žlutou nebo červenou známku není ani příliš složité ani drahé. Po předložení technického průkazu a zaplacení 5,50 eur získáte nálepku, jejíž platnost není časově ani místně omezená. Ekologickou známku přitom vydávají správní úřady měst, stanice technické kontroly i většina značkových autoservisů. Certifikát si můžete objednat i přes internet, ovšem zaplatíte bezmála 30 eur.

Smůlu mají například majitelé trabantů. Potíže při vyřizování hlásí taky řidiči starších naftových vozidel. Opatření platí bez výjimky pro všechna auta. Kdo do centra jednoho z měst vyrazí bez barevné nálepky, zaplatí pokutu, která v případě Berlína činí 40 eur. Úřady ale přislíbily, že během prvního měsíce budou vjezdy do ochranné zóny bez příslušného povolení tolerovat.

Jiří Hošek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme