Ekonomické informace 31. 12. 2007

Na Silvestra navštíví Česko přes čtvrt milionu turistů. Od zítřka se začne do benzinu přimíchávat biopalivo. Mlékárna Madeta uzavře dva provozy.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Čerpání benzinu do auta

Čerpání benzinu do auta | Foto: www.nethirlap.hu

Silvestr je turisticky nejvytíženějším obdobím celého roku. V průběhu několika dní kolem Silvestra a Nového roku navštíví letos Česko podle odhadů 270 tisíc zahraničních turistů. Do kterých částí naší země nejčastěji jezdí a kolik utratí, to nám řekl mluvčí Asociace českých cestovních kanceláří Tomio Okamura.

Přehrát

00:00 / 00:00

T. Okamura: Turisté

Benzin má od zítřka obsahovat biosložku. Potřebnou daňovou legislativu, ale parlament ještě nestihl schválit. Podle předsedy sněmovního zemědělského výboru Jiřího Papeže se biopalivo přimíchávat bude. Po prvním lednu ale podle něj nebude zcela jasné, jak se bude výroba biosložky kontrolovat. Sněmovna by měla novelu zákona o spotřebních daních schválit ve třetím čtení 15. ledna, platit začne asi od 1. února. Podíl biosložky v palivu nemusí být po celý rok stejný, může se pohybovat od nuly do pěti procent. Celkový roční průměr přidaného ekologického paliva, ale nesmí klesnout pod dvě procenta.

Mlékařské a hospodářské družstvo Jih, které sdružuje 212 družstev, vypovědělo koncem prosince veškeré dodávky mléka největší české mlékárně, společnosti Madeta. V Německu totiž družstvu nabídli za litr mléka o 1,40 Kč více než v tuzemsku. Podle České televize by tak do Německa mělo denně téct možná až 900 tisíc litrů suroviny. Madeta už oznámila, že uzavře dva své provozy, a to v Českých Budějovicích a Strakonicích. Většinu zaměstnanců z těchto závodů chce firma převést do jiných provozů, o práci by tak nemělo přijít víc než 200 lidí. Rozhodnutí ale není definitivní, jednání budou v lednu dál pokračovat.

Česká konsolidační agentura s koncem letošního roku zaniká. Její agenda se tak přesune na ministerstvo financí, kde vznikne nový odbor. Do něj přejde z agentury 35 zaměstnanců. S nimi agenda týkající se strategických majetkových podílů státu a nedořešených sporů o pohledávky převážně s ČSOB. Celkem jde o sedm miliard korun. Za 17 let existence ČKA a její předchůdkyně, Konsolidační banky, jimi prošla aktiva ve výši 590 miliard korun. Kumulovaná ztráta je 236 miliard.

Tomáš Medek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme