Hadí jedy mají mnoho společného

4. leden 2008

Hadí jedy představují komplikované směsi různých proteinů a peptidů. Jejich složení vědci až dosud určovali chemickými metodami nebo klonováním jednotlivých genů. Málo zastoupené složky jedů proto mohly unikat jejich pozornosti.

Odborníci ze Singapuru a Spojených států zkusili jiný přístup a z jedových žláz vzácných chřestýšovitých hadů - chřestýška malého (Sistrurus catenatus) a jeho příbuzného Sistrurus catenatus edwardsii - izolovali veškerou mRNA, kterou přepsali do podoby komplementární DNA neboli cDNA. Vytvořili tak "knihovnu", která obsahuje informaci o všech proteinech, které vznikají v jedových žlázách.

Zjistili, že součástí jedu chřestýšků jsou i molekuly velice podobné takzvanému three-finger proteinu - toxinu, který byl až dosud považovaný za výhradní vlastnictví jedovatých hadů čeledi korálovcovitých (Elapidae). Jak se tedy zná, jedy různých čeledí jedovatých hadů mohou mít více společného, než si zatím zoologové a toxikologové mysleli.

Dalším zajímavých objevem, o kterém píše časopis BMC Molecular Biology, byl gen pro toxin, který vznikl fúzi genů pro dva jiné toxiny. Tento mechanismus je v evoluci hadích jedů zcela nový - až dosud vědci předpokládali, že jedy se vyvíjejí duplikací a mutacemi genů.

Převzato z Českého rozhlasu Leonardo

autor: Martina Otčenášková
Spustit audio