Na nádorové buňky s antraxem?

23. září 2010

Antrax by podle amerických vědců mohl být novou zbraní proti nádorovým buňkám.

Sněť slezinná neboli antrax je onemocnění, které způsobuje bakterie Bacillus anthracis. Do obecného povědomí vstoupil antrax především jako biologická zbraň, kterou před několika lety zneužili "dopisoví teroristé" ve Spojených státech. Antraxový toxin by se však zřejmě mohl dočkat jakési rehabilitace.

antrax

Vědci z amerického Národního institutu pro alergie a infekční choroby (NIAID) totiž zjistili, že tato látka efektivně likviduje buňky nádoru melanomu. Aby se vyhnuli problémům s toxicitou antraxu, vyvinuli vědci jeho upravenou verzi. Ta se stává účinnou teprve díky štěpení enzymy označovanými jako matrixové metaloproteinázy (MMP), které se ve velkém množství nacházejí právě na nádorových buňkách.

Testy na laboratorních myších ukázaly, že modifikovaný toxin je pro normální buňky zřejmě zcela bezpečný - myši totiž bez problémů "strávily" dávky, které by v případě původní verze toxinu byly smrtelné. Vědci se domnívají, že upravený antrax by se v budoucnosti dal využívat nejen proti melanomům, ale také dalším nádorům - například plic a střev.

autor: Martina Otčenášková
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.