Mnozí Američané berou silvestrovské oslavy s rezervou

Jak hodně na Silvestra pít nebo nepít? Takovou otázku si dnes asi kladou téměř na celém světě. My se teď podíváme do jedné ze zemí, kde jsou vůči alkoholu snad nejvíc prudérní, do Spojených států.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

sklenky s vínem

sklenky s vínem | Foto: Comstock Images

Malou reportáž tam natočil ve Washingtonu zpravodaj Českého rozhlasu v Americe Alexandr Pícha.

Statistiky o spotřebách alkoholu jsou ošidné, a tak jsem se vypravil za docela obyčejnými přáteli do rušné restaurace nedaleko budovy Kapitolu. Počítačový odborník Steven je ohledně oslav poslední den v roce skeptický.

"Nemám ho rád vůbec, myslím, že vypovídá hodně špatně o lidech. Tady ve Washingtonu naštěstí nejsou obvyklé pouliční párty, ale třeba v New Orleans je to každý rok o strach. Jediným výsledkem svátků ale pak je, že jim je špatně, to je výsledek," zhodnotil Steven.

Doktor fyzikálních věd, dnes už ale obchodník s kalifornským vínem Shafi, je už ale méně rezolutní. Na otázku, jak oslaví poslední den v roce, mě už předem varoval, že jako pravý Američan asi neodpoví: "Začnu ho dobrou sklenicí piva, strávím ho při velmi dobrém víně a skončím ho možná nějakým koňakem."

Shafi ale dodal, že i to se dá stihnout za jediný den s mírou. V Americe žije asi 20 let a líbí se mu tady, že se snaží omezovat hlavně pití mladých lidí: "Ve Spojených státech je věková hranice pro pití alkoholu stanovena rozumně. 21 let je tak akorát na to, aby si člověk začal uvědomovat následky. Sám nejsem svatý, ale vůči novoročním oslavám jsem ostražitý a nerad se poddávám masové hysterii."

Odklon od alkoholu v Americe potvrzuje také úřednice Rania. Na oslavy se ale přesto těší: "Je to legrační, Amerika se změnila během několika posledních let. Na mnoha místech se už nepodává alkohol ani na novoroční párty. Ale přece neslavíme proto, abychom pili, ale abychom se sešli s přáteli. A tak by to mělo být na celém světě. To je to hezké, když se lidé sejdou dohromady na jednom místě." Na jednom místě, ale bez alkoholu. Policie v New Yorku a v jiných amerických městech už ohlásila, že všichni účastníci silvestrovských oslav projdou kontrolami. Tašky nebo batohy s alkoholem nejsou povolené.

Milan Kopp, Alexandr Pícha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme