Cukrovka a nedostatek spánku

23. září 2010

Nedostatek spánku může souviset se vznikem cukrovky druhého typu - takový je závěr článku, který tento týden vychází v Proceedings of the National Academy of Sciences.

Dřívější studie už naznačily, že spánková deprivace může ovlivňovat chuť k jídlu, metabolismus, vznik obezity a rozvoj cukrovky. Američtí odborníci nyní zkoumali, jaký vliv bude mít na regulaci krevního cukru nedostatek nejhlubšího spánku, ke kterému dochází ve fázi pomalých vln (slow-wave sleep). Skupině zdravých dobrovolníků bránili hluboce usnout tři noci po sobě.

Cukr

Poté sledovali, jak si jejich organismus poradí s intravenózní injekcí roztoku glukózy. Zjistili, že nedostatek hlubokého spánku vede ke snížení schopnosti regulovat hladinu krevního cukru a stavu inzulínové rezistence - podobné té, jakou vykazují diabetici. Zdá se, že k rizikovým faktorům vzniku cukrovky druhého typu vedle nadváhy a nedostatku pohybu můžeme zařadit také nedostatek spánku.

autor: Martina Otčenášková
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.