Stopování rizika rakoviny

23. září 2010

Manželský pár, který kolem roku 1630 připlul do Ameriky, je zřejmě předkem stovek dnešních Američanů se zvýšeným rizikem vzniku rakoviny tlustého střeva.

Odborníci z Huntsmanova institutu pro výzkum rakoviny a Univerzity v Utahu studovali dvě rozsáhlé rodiny, jednu v New Yorku a druhou v Utahu, jejichž příslušníci mají zvýšené riziko vzniku rakoviny tlustého střeva, za které odpovídá genetická mutace.

Logo

Mutace způsobuje stav nazývaný atenuovaná familiární adenomová polypóza (AFAP). Lidé postižení tímto onemocněním mají ve střevech množství polypů, které se mohou zvrhnout v maligní karcinom střeva.

Genetická studie ukázala, že obě studované rodiny mají společné předky - manželský pár, který v dobách osidlování Ameriky přicestoval z Anglie. Skutečnost, že bylo možné tuto mutaci vystopovat tak daleko do minulosti, podle univerzitní zprávy nasvědčuje tomu, že se vyskytuje nejen u dvou studovaných rodin, ale i v řadě dalších po celých Spojených státech.

autor: Martina Otčenášková
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.