Novoroční oběd prezidenta s premiérem byl poprvé v historii Česka bez manželek

Tradiční novoroční oběd v netradiční sestavě - tak by se dala jednoduše popsat pravidelná schůzka prezidenta Václava Klause s premiérem Mirkem Topolánkem na zámku v Lánech. Předseda vlády totiž kvůli složitým rodinným poměrům dorazil bez manželky. Mluvilo se ale také o plánech na příští rok a o únorové prezidentské volbě.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

M. Topolánek a V. Klaus

M. Topolánek a V. Klaus | Zdroj: ČTK

Hned dvě prvenství si může připsat na konto premiér Mirek Topolánek po dnešním obědě na zámku v Lánech. Jako první předseda vlády za dobu, co je Václav Klaus prezidentem, přišel podruhé. Současně ale také poprvé bez manželky.

"Dnes to bylo bez manželek. Musím říct, že horší. A veřejně slibuji paní Livii, že příští rok se polepším. Příští rok se potkám znovu já s panem prezidentem Klausem," řekl šéf nejsilnější vládní strany.

Za pět let strávených v prezidentské funkci Václav Klaus obědval v Lánech se čtyřmi různými premiéry: Vladimírem Špidlou, Stanislavem Grossem, Jiřím Paroubkem a teď podruhé s Mirkem Topolánkem.

Narozdíl od loňska, kdy se právě v tuto dobu stále ještě sestavovala vláda, letos byla jedním z hlavních témat prezidentská volba. Oba politici se shodli na tom, že nemají důvod nebýt optimisty. O věci ale ještě chtějí jednat se zástupci ostatních politických stran. Václav Klaus současně znovu popřel, že by na zbývající měsíc před volbou plánoval kampaň v krajích.

"Opakovaně říkám, že do té míry se pohybuji nepřetržitě po České republice, že nemám potřebu, abych teď vyrážel na nějaké specifické předvolební turné a pokusil se poprvé někomu podat ruku," řekl prezident.

Mezi priority vlády bude tento rok pak patřit důchodová reforma, dotažení změn ve zdravotnictví a reforma justice.

Veronika Malá, Vilém Janouš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme