Umělé virové kapsidy

23. září 2010

Kapsidy, do kterých viry balí svou genetickou informaci, inspirovaly tým amerických a izraelských vědců k pokusům o vytvoření umělých sférických částic.

Virové kapsidy jsou obvykle sférické útvary složené z identických jednotek, které k sobě vážou chemické vazby. V počítačových simulacích sestavování umělé kapsidy vědci jako stavební jednotky využili uhlovodík corannulen. Jeho molekuly, složené z centrálního cyklopentanu a pěti benzenových jader, mají symetrický a pevně zakřivený tvar, který připomíná polévkový talíř. Právě tyto vlastnosti činí z corannulenu vhodného kandidáta na tvorbu umělých kapsid.

Logo

Vědci nyní v simulacích experimentují s různými typy "lepivých" krajů stavebních jednotek, které je mají udržet pohromadě a vytvořit sférickou strukturu. Podle článku, který tento týden vychází v Proceedings of the National Academy of Sciences, se jim zatím z molekul corannulenu povedlo sestavit polokouli a celá koule by se mohla zdařit v dohledné době.

Pokud se jim to podaří, mohla by umělá kapsida najít široké uplatnění a sloužit jako nosič léčiv, přepravce genů při genové terapii nebo jako nanolaboratoř, ve které by probíhaly určité chemické reakce.

autor: Martina Otčenášková
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.