Kouzlo třetího genu

23. září 2010

Lékařské záznamy sahající padesát let do minulosti naznačují, že lidé s Downovým syndromem mají snížené riziko výskytu nádorových onemocnění.

Důvod zatím nebyl známý, ovšem odborníci předpokládají, že má něco společného se zmnožením 21. chromozomu, který se u lidí s Downovým syndromem vyskytuje ve třech kopiích namísto obvyklých dvou. Experiment amerických vědců z Lékařské univerzity Johna Hopkinse tuto hypotézu podporuje.

Logo

Vědci zkřížili laboratorní myši, predisponované k rozvoji rakoviny tlustého střeva, s myškami, které se používají jako zvířecí model Downova syndromu. Tyto myši mají ve třech kopiích asi 108 genů - což představuje polovinu genů lidí s Downovým syndromem. Potomstvo těchto dvou kmenů myší zdědilo jak zmnožené geny, tak i sklon k rakovině. Během jejich života se ukázalo, že nádory se u nich vyskytují mnohem méně často, než u rakovinou ohrožených rodičů. V případě, že k rozvoji rakoviny přece jen došlo, byly nádory podle článku na stránkách Science výrazně menší.

Další experimenty ukázaly, že za "protirakovinný efekt" zodpovídá zmnožení genu Ets2. Ironické je, že tento gen byl původně řazen k těm, které maligní zvrhnutí buněk naopak podporují. Proč má jeho nadbytečná kopie zcela opačný efekt, není jasné. Jeden z autorů studie, Roger Reeves, předpokládá, že důvod leží v komplexitě působení tohoto genu - jeho produkty totiž ovlivňují nejméně 200 dalších genů. Dále se domnívá, že v budoucnu budeme muset podobným způsobem přehodnotit pohled na množství genů asociovaných s rozvojem nádorových onemocnění.

autor: Martina Otčenášková
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.