Stát loni hospodařil s nižším schodkem, než měl naplánováno

Hospodaření státu v loňském roce skončilo v podstatně lepších číslech než ministerstvo financí předpokládalo. Schodek nakonec dosáhl 66 miliard korun. Je to tedy o zhruba 25 miliard korun nižší schodek, než schválila Poslanecká sněmovna. Podle metodiky výpočtu podle Evropské Unie je schodek ještě menší - 40 miliard korun. Oznámil to ministr financí Miroslav Kalousek.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ministerstvo financí

Ministerstvo financí | Foto: Marián Vojtek

Šéf resortu uvedl, co mimo jiné za lepšími čísly stálo: "V oblasti příjmů se jednalo o vyšší než předpokládaný výběr daně z příjmu, a to jak právnických, tak fyzických osob, a pojistného ze sociálního zabezpečení."

Podle Kalouska došlo ve všech zemích Eurozony k lepšímu než očekávanému vývoji ekonomiky: "My jsme velmi malá, liberální a otevřená ekonomika, takže samozřejmě na nás vnější prostředí a vnější poptávka logicky působí. Proto bych pokládal za politicky nekorektní, kdyby jak minulá, tak současná vláda se bila v prsa a řekla, že tyto lepší než předpokládané výsledky jsou její zásluhou. Jestli tady podle mého názoru někdo zaslouží ocenění a absolutorium, pak jsou to čeští podnikatelé, čeští privátní investoři."

Původní odhad schodku hospodaření státu pro loňský rok byl 91,3 miliardy korun. Zhruba před třemi měsíci ale ministerstvo financí svou prognózu deficitu veřejných financí upřesnilo na 81 miliard. Důvodem byla hlavně lepší hospodářská situace. V listopadu se pak státní kase také relativně dařilo, stát hospodařil s přebytkem téměř třináct miliard korun. Analytici čekali, že loňský schodek bude ještě menší, než jaké byly předpoklady resortu financí.

I letošní státní rozpočet počítá se schodkem. Ten by neměl přesáhnout 71 miliard korun. To je o dvacet miliard nižší deficit, než se kterým plánovalo ministerstvo financí hospodařit loni. To ale neznamená, že hospodaření našeho státu nemá problémy. Státní dluh totiž neustále roste. V reformách, hlavně sociálních, zdravotních a penzijních, tak bude vláda pokračovat.

Václava Marešová, Tomáš Medek, Pavel Schrötter Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme